Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Proterozoikum - 2600-542 millió évvel ezelőtt

Proterozoikum - 2600-542 millió évvel ezelőtt

 

Az élet fejlődése a proterozoikumban.

 

A proterozoikum (2,5 milliárd éve kezdődött, 0,6 milliárd évvel ezelőtt befejeződött) első felében a prokarióta ökoszisztémák birtokba vették az egész világóceánt. Közel 2 milliárd éve jelentek meg az első egysejtű eukarióták, amelyek rövid idő alatt növényekre (moszatok), állatokra (véglények) és gombákra különültek el.

Az eukarióták képesek a biológiai haladásra, mivel szerveződési szintjük bonyolultabbá válik történelmi fejlődésük során. Már az egysejtű szervezetek (moszatok, ázalékállatkák) sejtszerkezete is igen bonyolult volt. A többsejtű szervezetek megjelenése újabb bizonyíték arra, hogy az eukarióták szerveződése összetettebbé válhat. A kutatók többsége úgy véli, hogy a többsejtű szervezetek a telepes élőlényektől származnak annak köszönhetően, hogy differenciálódtak az utóbbiak sejtjei.

 

Az eukarióták származásának szimbionta hipotézise.

 

Az eukarióták származásának több hipotézise is ismeretes. Közülük napjainkban a legnépszerűbb az úgynevezett szimbionta feltevés. Ennek követői úgy vélik, hogy a kétmembrános sejt-szervecskék, amelyeknek saját genomjuk van és képesek osztódással szaporodni (szintestek és mitokondriumok), szimbionta prokarióták utódai, amelyek elvesztették a gazdasejten kívüli létezés képességét. Néhány prokarióta faj együttélése eukarióta sejtek megjelenéséhez vezetett.

 

Az élet fejlődése a vend időszakban

 

A vend időszak - a proterozoíkum utolsó szakasza - közel 80 millió évig tartott. Ekkor a sekély vizű tengerekben olyan biogeocönózisok alakultak ki, amelyekben a fő producensek a kékbaktériumok és az első zöldmoszatok voltak. A vend időszak legelterjedtebb állatai a különböző csalánozók: polipok és medúzák. Némelyikük átmérője elérte az egy métert. Az ilyen sugaras szimmetriájú fajokból alakultak ki az időszak közepén a kétoldali szimmetriájú kúszó és úszó állatok. Közöttük voltak szelvényezett és nem szelvényezett élőlények. A szelvényezettek némelyikénél a test mindegyik szelvényén egy-egy pár végtag volt. Az időszak végén bekövetkezett eljegesedés miatt beállt bioszféra-krízis folytán a vend időszak ökoszisztémái elpusztultak, az ökoszisztémákat alkotó fajok többsége kihalt.