Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezozoikum 251-65 millió évvel ezelőtt

A MEZOZOIKUM EVOLÚCIÓS ESEMÉNYEi

 

A mezozoikum kor, amely 240 millió évvel ezelőtt kezdődött és 65 millió évvel ezelőtt ért véget, triász, jura és kréta időszakokra oszlik.

Triász

A triász időszak 185 millió évvel ezelőtt ért véget. Éghajlati viszonyai általában megegyeztek a perm időszak klímájával. A tengerekben folytatódott a porcos- és a csontos halak fajgazdagságának növekedése; a csontos halak ekkor vették birtokukba a sós vizeket. Ettől az időszaktól kezdve ismert a rovarok valamennyi ma élő és néhány ásatag rendje.

Megjelenik a szárazföldi hüllők két csoportja, amelyeket dinoszauruszokként (sárkánygyíkokként) ismerünk. Közepes és hatalmas termetű (1-30 méterig) állatok voltak, egy részük négy, más részük két lábon járt, s a mai hüllőktől eltérően végtagjaik lefelé irányultak. Ekkor már élt a tengeri hüllők néhány csoportja. A kis termetű rovarevő Theriodontiáktól az időszak második felében kialakultak az első emlősök. Ezek kis termetű (5-15 centiméteres), szőrzettel borított állatok voltak, külsőleg a mai cickányokra emlékeztettek. Nem ismeretes, hogy elevenszülők voltak-e vagy tojásokkal szaporodtak, mint a mai ősemlősök.

A triász időszak közepe tájáról ismertek olyan krokodilok, amelyek a mai krokodiloktól eltérően igen mozgékony száraz-földi ragadozók voltak hosszú, futáshoz alkalmazkodott végtagokkal.

A triász bioszférakrízissel ért véget, amit a világóceán szintemelkedése és az éghajlat ezzel kapcsolatos általános felmelegedése idézett elő, ami sok állatcsoport - ősi kétéltűek, Theriodontiák és más állatok - kihalásához vezetett.

 

Jura

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Kréta

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!